Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: cefules Категория: Изкуство
Прочетен: 496007 Постинги: 237 Коментари: 596
Постинги в блога от 15.02.2013 г.
 "Ако бях отхвърлил предубежденията от самото начало и се бях поставил на равно ниво с него, без да си внушавам, че е стена, която ми пречи да виждам, той можеше да се превърне от стена във врата и да ме покани да вляза" "Изгорената карта" Кобо Абе

Като се замисля над цитата: не, че нямам предубежденията си, но са различни от тези на героя на Кобо Абе. Никога в човек не виждам стена. Във всекиго виждам само врата. Повечето, разбира се, за мен са заключени. А поради морални принципи не се научих да си служа с шперцове. Има и блиндирани и заварени за рамките си врати, те създават зловещо усещане, макар то да е свързано не с мен, а с онова, което е заключено зад тях. Вероятно жив разум, душа която има причини да е предпазлива и знае как да се опази, дори с цената на изгубената слънчева светлина. Най-много са отворените врати, тези, които дори не се заключват, а от тях се носи нещо подканящо: я познат хит, я весели възгласи, понякога скандиращи дори името ми - дори когато съм непознат в непознат град - я ухание или нещо непознато докосващо непознато сетиво, но малко са вратите през които мина ли, ще отида там, където на самия мен ми е необходимо. Търся ги непрестанно, минавам от врата на врата, залутвам се понякога, а живота е лабиринт, който отдавна ми харесва.


Мисля си, че никой сам не може да отключи своята врата. Не може и да премине през нея. През вратата на друг трябва да премине човек към свободата и целите си, към любовта и щастието си. И да се надява, че също е бил за някого отключена врата.
Категория: Изкуство
Прочетен: 1006 Коментари: 1 Гласове: 23
Последна промяна: 15.02.2013 18:05
 Три четвърти от битието си изживя като огромна мишка. 
Работеше усърдно за да спести достатъчно и да закупи лиценза за човешко тяло. 
Гризеше по четиринадесет часа в денонощието хартия в сметища на историята. Дейността му беше жалка, но полезна за световното съществуване. В тези времена на благоденствие човечеството не се нуждаеше от негативните чувства изразявани някога. 
Разбира се сметищата можеха да бъдат унищожени с огън, но тези които имаха лиценз да бъдат човеци се веселяха на звездните яхти, караха сърф по избухващи протуберанси, купуваха си право за унищожаване на обитавана планета или се превръщаха в нейни туземци оставяйки на децата си радостта да натиснат бутона на плазменото оръдие, най-щастливите човеци можеха да си откупят право за самоубийство чрез избухване със свръхнова...

Целият разказ
Категория: Изкуство
Прочетен: 1285 Коментари: 1 Гласове: 22
Търсене

За този блог
Автор: cefules
Категория: Изкуство
Прочетен: 496007
Постинги: 237
Коментари: 596
Гласове: 7914
Архив
Календар
«  Февруари, 2013  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728