Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: cefules Категория: Изкуство
Прочетен: 494416 Постинги: 234 Коментари: 596
Постинги в блога от 13.08.2012 г.
ЛУЧИА ИРИСИ – „ЖИВОПИС, БЛИЗКА ДО ПРИРОДАТА НА СВЕТЛИНАТА”  

imageГАЛЕРИЯ „БОГОРИДИ”

ПРЕДСТАВЯ

ЛУЧИА ИРИСИ

с изложба живопис

от 14 август до 31 август 2012 г.

ОТКРИВАНЕ - на 14 август от 19.30 ч.

 

Художественият критик А. Стивала споделя за живописта на ЛУЧИА:

„Букет от жива светлина, избликнал в дърво или приютен в няколко лодки, в безкрайно, като небе море, което прелива от цветовете на трептяща светлина, извън рамките на общоприетото... Пластика на рисунък, който пренася традицията на големите артистични школи, но и концентрира силата на маслената живопис по един нов, различен, и дълбоко модерен начин. Близка до природата на светлината – това е живописта на Лучиа Ириси.”

 

Изкуствоведката Грета Хейвърс отбелязва:

„Експресивен, спонтанен стил, обобщавщ мащабно класически и импресионистичен подход. Живописта на Лучиа Ириси изненадва със смелото цветово присъствие.”

 

image „Първата самостоятелна изложба на Лучиа Ириси в България - в Галерия ЛИК, представя младата авторка като продължител на най-добрите традиции на пленерната живопис в окъпаните от светлина природни отрязъци и морски пейзажи. Нейната вибрираща мазга е особено привлекателна в тези от тях, където светлината е проникнала в зелените корони на дърветата и купите сено, с цялото разнообразие на цветната палитра. В тази насока и в разширяване на тематичния диапазон виждам бъдещото развитие на ЛучияИриси.”                                                                                                                     

Проф. Аксиния Джурова

 

Художникът Емил Стойчев каза: „Тя има свой собствен, изграден стил, който трябва да следва. Свой начин на нанасяне на цветовете, на боите, жив цвят. Това отличава стила й и я прави различна. Това е най-трудното.”

 

Лучиа има талант и български стил - топъл, пълен с живот. От картините й струи живот. Подобно на творбите на Майстора, работите на това момиче галят окото и душата... Има картини, а има и прозорци, прозорци към душата на творителя.Лучиа е създала не просто изкуство, а един брод, широк прозорец към красивите кътчета на своята душа. Желая успех на Лучиа! Не се и съмнявам, че творбите й са посрещнати с огромен интерес. Такова нещо си заслужава да се види. Не е нужно човек да се взира дълго във формите и съчетанията на цветовете, особеното, истинското се усеща веднага. Когато видях картините на Лучиа сякаш се отвори прозорец към друго измерение. Сякаш видях нещо, за което съм знаел, че съществува, но не съм имал щаститето да се докосна до него... Докосването с божественото.”                                                                       

Павел Серафимов

 

imageЛУЧИА ИРИСИ е родена в гр. София, 1985 г., в семейство на артисти. Първите й опити в изобразителното изкуство са от ранна възраст. Детска рисунка на Лучиа е публикувана ипремирана от UNICEF. Канадски поданик от 2003 г. Възпитаничка на Колежа за изобразителни изкуства Etobicoke School of the Arts” в Торонто, Канада и на НБУ, София, България – бакалавър по психология.

 

Общи художествени изложби –

Spectrum gallery” – Торонто, Онтарио

Еnvers and Chapin Gallery” – Монтреал, Канада

Progressive Editions fine arts” – Бъфало, САЩ

PE fine arts” – Ню Йорк, САЩ

 

 

 

imageСамостоятелна изложба –

Галерия “ЛИК” – София, България

 

Освен художник, Лучиа е психолог, преводач и автор. Владее английски като матерен език.Преводач-консултант е на първото в България библиографско изследване за живота и творчеството на Джек Лондон – публикувано в книгата „Джек Лондон - Морякът от Оклънд” – 2008 г.

 

Част от изследванията и обзорните й статии са посветени на темата „Религиозно-екзистенциалендискурс при възприятие на 18 картини за мадоната и младенеца” към „НБУ” (2005) и на „Мотивационни и емоционални аспекти на Аз-а” (2008). Кратките й студии за ритуала на чаената церемония - „Чайната церемония”, и студията за ритуала на сватбения обряд – „Традиции и сватби”, от културната поредица ”Век XXI”, впечатляват с оригинален научен подход и своеобразен изследователски прочит. Есето й върху студията на Jorgen Dines Johansen на тема “A semiotic definition of literary discourse” (Семиотична дефиниция на литературния дискурс”) е радушно прието от академичната общност.

 

Награди:

Почетен член на „Father John Redmond Honor Society” за отличен успех

Първенец - випуск 2000, Торонто, Канада - медал, грамота почетен плакет

Награда на конкурс живопис за млади художници – 2002, Торонто, Канада

Награда на конкурса млад художник - „Lakeshore art gallery ON”, 2003

Отличие с пълна стипендия за висок успех на НБУ - „Психология”, Хуманитарни науки

 

ГАЛЕРИЯ

 

image

image

 

image

image

image

image

       

 

 

 

Галерия „Богориди” – Бургас, ул. "Богориди №48

Телефон: (056) 845070;  http://www.bogoridi.com/

 

  

http://bgsever.info/luchia-irisi.htm
Категория: Изкуство
Прочетен: 4318 Коментари: 4 Гласове: 33
 Не можех да я понасям. Тя също не можеше, но си говорихме мърсотийки. 
Сношавахме се като животни. Понякога се залъгвахме, че ни е добре. Нямаше причини да се разделим, още по-малко да останем заедно. 
Можех да си тръгна. Не, че имаше къде да ида, но и тук се чувствах никъде. 
Надявах се да си тръгне тя. 
Понякога ме заплашваше, че ще го стори. Правех се на загрижен, възпирах я. Гласът ми ставаше яростен, заканвах й се, заклевах я, увещавах я, обещавах я, молих я да остане. Така трябваше да постъпя, но тя не биваше да ме слуша. 


image imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage   цялата публикация »
Категория: Изкуство
Прочетен: 2306 Коментари: 7 Гласове: 34
Търсене

За този блог
Автор: cefules
Категория: Изкуство
Прочетен: 494416
Постинги: 234
Коментари: 596
Гласове: 7863
Архив
Календар
«  Август, 2012  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031