Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2013 10:52 - Надявам се протестите да не утихнат
Автор: cefules Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1869 Коментари: 7 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Едно се надявам. С оставката протестите да не утихнат. 
Случи ли се, много от протестиращите, от самото начало, ще бъдат измамени.
Протестите не бяха антиправителствени в своята същност, не бяха изобщо политически. С разгарянето им се взривиха погребите на всякакви мераци и сто процента ще има и хора за които протестите ще са постигнали целта си, но не ми се иска да се забравя, че конкретен социален проблем беше клечката в сухата слама на натрупалата се през годините безнадеждност. Че оставката сама по себе си, не го решава. 

Ситуацията от повече от седмица е вън от контрол и е трудно да се предвидят всички последици - освен, ако човек не разполага с пророчески способности - за това се надявам, просто се надявам.



Гласувай:
12



1. bumerang - ...
20.02.2013 10:59
Всички протести са политически, защото протестиращите са консуматорите на определена политика и протестират против нея. Друг е въпроса, че не са пропартийни.

Колкото до протестите - сигурно е, че няма да продължат до изборите. Вечни протести няма.
цитирай
2. cefules - Всички протести са политически, ...
20.02.2013 11:12
bumerang написа:
Всички протести са политически, защото протестиращите са консуматорите на оппеделена политика и протестират против нея. Друг е въпроса, че не са пропартийни.

Колкото до протестите - сигурно е, че няма да продължат до изборите. Вечни протести няма.



За думичката: политически - напълно съм съгласен с теб. Много точно го написа. Употребих я в смисъла, в който се използва масово днес и не е съвсем коректен. Но вече е натоварена с него. Направих го с цел - разбираемост, но си прав.

Съгласен съм и с това, че не могат да продължат вечно. Не е необходимо да траят и до изборите, но не ми се иска да спират точно сега, защото оставката сама по себе си, не е никакво решение за изначалния им смисъл.
цитирай
3. bumerang - ...
20.02.2013 12:24
Какъв е изначалния им смисъл? Обобщено - по-високи доходи. Какво е решението? Каквото и да е за този смисъл е дългосрочно. Нека протестиращите по-бързо да формулират своите конкретни искания, защото се вижда, че политиците ги изпреварват. А според мен истинското решение трябваше да бъде досега - навременен масов протест след всеки политически гаф или далавера и искане на съд и присъда за виновния(те). Пропуснахме ли го? Пропуснахме го.
цитирай
4. cefules - Какъв е изначалния им смисъл? Об...
20.02.2013 13:20
bumerang написа:
Какъв е изначалния им смисъл? Обобщено - по-високи доходи. Какво е решението? Каквото и да е за този смисъл е дългосрочно. Нека протестиращите по-бързо да формулират своите конкретни искания, защото се вижда, че политиците ги изпреварват. А според мен истинското решение трябваше да бъде досега - навременен масов протест след всеки политицески гаф и искане на съд и присъда за виновния(те). Пропуснахме ли го? Пропуснахме го.


Доста време се пропусна. От двадесет и три и нещо си години насам, но пропуснатото е пропуснато, все има нещо, което още може да се спаси.
Така си мисля поне.
Всъщност, може и да съм наивник.
цитирай
5. cefules - Всъщност, в началото имаше и един ...
20.02.2013 13:53
Всъщност, в началото имаше и един мотив за протестите, който пропускаме:

-ярост, че ни крадат и ни правят на будали. И не само будали, а и съучастници в престъплението, защото затвори ли си очите човек, става съучастник, дори да се отнася за собственото му ограбване.

Много от сметките бяха високи, други изключително високи, но имаше и безумни и то не една, две, три...С крушки, телевизор и хладилник - 1000 лв. Домове в които никой не е живял 400 - 500. Примери бол.

Имаше обяснения. Някои звучаха разумно. Но бяха толкова разумно звучащите обяснения, че в един момент започнаха да се отричат, да си противоречат, да добавят и още детайли. В крайна сметка, получи се пълна неубедителност. А същата витае и около още много, много неща и обяснения в България.

И остава дълбокото подозрение, че сме жертви на престъпление. А след това и жертви на несправедливост.

Как да обясним на родителите си, че не можем да им помогнем, след като ни са помагали толкова, инвестирали са в нас и са ни вярвали, но преди всичко са си вярвали, че ще живеем по-щастливо, отколкото те.

Как да обясним на децата си, че не можем да им платим курсовете от които се нуждаят, онова учение което желаят, да им "заемем пари", че да започнат бизнеса или че понякога е оскъдна трапезата ни или дори няма хляб на нея.

Как да погледнем стара снимка на която очите ни са били пълни с надежда и ни напомня за вярата, която сме имали, за идеите които сме носили, за духовната сила, която помним, че ни е изпълвала.

Как като виждаме безсрамните лица на хора, които уж ни тешат, но ни мамят в очите, оправдават правото на някой да ни ограби, а не можем да сторим много без да изгубим цивилизования си облик.
цитирай
6. bumerang - "Цивилизования си облик."...
20.02.2013 14:00
Цивилизация без законност е немислима. Да изискваш от всички (дори и с протест)спазването на закона (но своевременно) не значи, че си загубил цивилизования си облик. "За да победи злото, е достатъчно доброто да не направи нищо."
цитирай
7. cefules - Цивилизация без законност е нем...
20.02.2013 14:15
bumerang написа:
Цивилизация без законност е немислима. Да изискваш от всички (дори и с протест)спазването на закона (но своевременно) не значи, че си загубил цивилизования си облик. "За да победи злото, е достатъчно доброто да не направи нищо."


Това така, но се стигна до ситуация на загуба на контрол. Мирът е немислим без контрол. Контрол не само на юридически, но и морални ценности. Войната е загуба на контрола. Войната не е цивилизованост. В такъв смисъл написах последното изречение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cefules
Категория: Изкуство
Прочетен: 496074
Постинги: 237
Коментари: 596
Гласове: 7916
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930