Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2013 18:37 - За двойните стандарти в оценката на живота ни
Автор: cefules Категория: Политика   
Прочетен: 1278 Коментари: 4 Гласове:
20

Последна промяна: 22.01.2013 18:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Едва ли някога ще научим какво е накарало един млад човек да поеме толкова голям риск за живота си. Лесно можем да се досетим, че той надвишава дори този при игра на Руска рулетка. Дори да не ставаше дума за газов пистолет, а за играчка, купена от щанда за най-малките. Дори да нямаше форма на пистолет, даже да не приличаше. Достатъчно беше да се насочи като пистолет, за да накара охранители от няколко различни служби да действат автоматично и както е предвидено при подобни случаи като машини, без да им мигне окото, да стрелят, за да опазят живота на охраняваното лице. 
Прекалено голям риск, и тайната, която стои зад поемането му, е удивителна. Поне за мен. Защото, да не казвам голяма дума, трудно мога да се досетя за нещо, което би ме накарало да поема подобен риск. Дори да искам, няма да съм в състояние. Ще объркам нещо, ще се скова, ще се препъна или не знам какво, но няма да се получи това, което би трябвало. 
И мисля, че не съм изключение, това се отнася за повечето от нас. Нещо много зловещо има в дълбините на тази история. Не за него искам да пиша. Политически ли е този акт? И за това няма да пиша. Достатъчно се изписа, достатъчно се наговори. В крайна сметка само догадки.
От случилото се доста подмолни сили печелят, а всички губим. Имам си своя версия, не искам да ангажирам никого с нея. Когато започва да се случва нещо обществено значимо, Доган винаги насочва вниманието към себе си, винаги се случва нещо скандално около него, което заглушава всичко останало, независимо колко важно е за живота на българина. Повече няма да пиша за това. Версия. Моя си, отново догадка. 
За друго искам да пиша. То и за него се писа достатъчно, но да добавя нещо и аз. 
Опиц беше осъден, че стрелял и убил нахлул в дома му грабител. Не му беше признато подобно право на самоотбрана. И не е единствен. Отдавна законът е доказал, че е по-строг към този, който защитава живота си, отколкото към този, който застрашава нечий друг. Може и да попитате братята от Коиловци. Виждат на своя територия "паднал от небесата", той ги напада, те се защитават, но ако в онази нощ не са се уплашили, а това изисква немалко смелост, после сигурно са били доста разтревожени и притеснени, въпреки всенародните симпатии към тях, да не бъдат наказани за това, че са се защитавали. 
Доста подтиснато си ни е съзнанието. Законът ни заплашва дотам, че изврати инстинкта ни за самосъхранение и ни отне едно изконно човешко право. 
И на фона на това други имат право да пребият, да газят, да удрят с ритници и юмруци един обезвреден вече човек. 
Повечето нямаме право да се отбраняваме, за да не нарушим човешките права на бандита. Ами защо други имат права да го смажат от бой, дори когато той не представлява никаква опасност?
Какво е това, ако не двоен стандарт в оценката на живота! И ако не бъдат осъдени линчуващите, няма ли да е гавра с правата на всеки българин. Моите, твоите, на всеки друг, на когото не е дадено правото да защити живота си.




Гласувай:
20



Следващ постинг
Предишен постинг

1. malchaniaotnadejda7 - Здравей, Стефане!
22.01.2013 19:00
Твоите коментари по каквито и да било теми са различни от обичайните. Защото това, което ни залива, дори не е дескриптивна информация, за етични "прескрипции" и дума не може да става. Често пъти, тя така е "поднесена", че е далеч от всичко човешко. А няма ли го човешкото отношение към каквото и да било, то не само се обезсмисля, но се превръща в дезинформация. Не може и да бъде решено. Може единствено да вреди, да изкривява..., да манипулира. Всичко друго, но не и да ни изведе до истината или да реши проблема.

Този млад човек е един от тяхната партия, от ДПС. Какво го е подтикнало да стори това или да приеме да стори това? Би било редно да се замислим, нали.

За мен не по-малко интересно е, какво движи онези, които раздуват този скандал с такъв плам и всеотдайност по света? Техните основания? Защото те са български депутати и политици и би трябвало да решават, а не да разпалват конфликти.

Колкото до думите ти - "И ако не бъдат осъдени линчуващите, няма ли да е гавра с правата на всеки българин. Моите, твоите, на всеки друг, на когото не е дадено правото да защити живота си." - казал си го много точно. Нямам, какво да добавя. В никоя правова държава подобно поведение не може да се толерира. Не може да се толерира и театъра, спретнат от ДПС с цел дискредитиране на България. Какви са тези "народни" избраници, , цитирам г-н Местан, чиято едничка цел е да "разтръбят по света" и "да бият камбаната" за България!!? Не е ли по-добре да решат своевременно този проблем (независимо инсцениран или не!) и да пазят имиджа на България, вместо да "тръбят" против нея?

Нормално ли е да има и партии на етническа основа в българския парламент?! В една съвременна демокрация това е едно нелегитимно присъствие. Толкова нелегитимно, колкото и финансовата империя на пострадавшия.

Този акт може да е "политически", но не е хуманен.
цитирай
2. sparotok - !
22.01.2013 19:03
Стефо, винаги съм казвал, че за да разбере живота човек не е нужно да знае всички отговори, а само да е в състояние да зададе точните въпроси...

Лошото е, че повечето от нас не си задават никакви въпроси, а камо ли, тези, от които зависи толкова много...

Апатията е най-сигурния път към края. Човек трябва да е буден постоянно, да следи всичко постоянно. Не просто от любопитство, а поради това, че живота му се определя от всекидневните събития...

Поздрави!
цитирай
3. sherif - ;)
23.01.2013 14:19

Поздрави!
цитирай
4. mariniki - поздрав...
25.01.2013 18:51
и от мен... против апатията съм...
необходима е мъдрост и воля..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: cefules
Категория: Изкуство
Прочетен: 496414
Постинги: 237
Коментари: 596
Гласове: 7923
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930