Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: cefules Категория: Изкуство
Прочетен: 494196 Постинги: 234 Коментари: 596
Постинги в блога
2 3 4 5  >  >>
Оруел пише, че истинската журналистика е когато казваш неща, които властта не иска да чуе, а останалото е пропаганда. 

И съм съгласен. И не съвсем. 

В крайна сметка, важното е това да кажеш истината, независимо от властта; независимо дали тази истина й е приятна или не. 

Този към когото ще изразя възхищението си и ще публикувам цитат от книгата му: "Кривата на щастието", нарича САЩ "втора родина", има цели разкази (обзори) посветени на любовта му към втората му родина, но това не му пречи да опише и останалото: онова, което не му харесва, което го шокира, което не иска да вижда, но е факт. 

Това е, което го отличава ясно от пропагандистите. И показва кое е разликата между журналистика и пропаганда. 

Съвестта!

Почти целият му живот е преминал в САЩ, като не е престанал да сътрудничи на българската преса, публикува в "Старт", "Телеграф" и други водещи в българската преса издания. Темите са предимно със спортна тематика (самият той е баскетболист), но по-скоро са общочовешки истории. Трогателни и разтърсващи истории за необикновени животи.  

Това е Иво Иванов! Брилянтен, човечен, верен на съвестта си.
Откъс от разказа му "В памет на Ашли Градушката", който е част от книгата: "Кривата на щастието".

"Бледоликите пришълци не са на почит в безкрайните гета на Саутсайд (южната част от Чикаго) и ние веднага бяхме наобиколени от гигантогромни дегенерати, в чийто очи се четяха кървави намерения. Сякаш бяхме попаднали в Могадишу по времето на Мохамед Айдид. Десетте минути , които ми бяха нужни за да платя маслото и да го налея в двигателя преминаха като 10 мъчителни часа. В рамките на тези 600 секунди двама души успяха да ме попитат дали искам да купя крек кокаин, явно дрогирана жена ни уведоми, че ще горим в ада, а 12-годишен хлапак гордо ми показа дръжката на пистолет, която надничаше от колана му. Продавачът в бинзиностанцията бе седнал зад решетка и бронирано стъкло. "Сипвайте маслото и се изпарявайте - гласеше мъдрия му съвет. - И за Бога - не правете резки движения!" Саутсайд е невидимата страна на Америка, където властват могъщи гангстерски групировки, свистящите куршуми са ежедневие, в гимназиите се влиза през метални детектори, а полицаите са винаги някъде другаде. Бензиностанцията бе заобиколена от изоставени, полуразпадащи се постройки и мрачни улици, по които вятърът търкаляше боклуци. Недалеч се намираше и зловещ жилищен комплекс, от който се дочуваха съмнителни гърмежи."


Категория: Изкуство
Прочетен: 171 Коментари: 0 Гласове: 8
Последна промяна: 17.04 20:17
16.04 14:11 - Аз си знам
 
image  image
Премиера. Разбира се това е Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен.
Надявам се, датите на винилите се виждат достатъчно ясно.
Обещах да дечиЧата да им покажа Батман. Много се зарадваха. Не разбраха обаче добре какво означава: "нещастна служителка на брюкселската пропаганда". 

Не си направих труда да им обясня. 

Категория: Изкуство
Прочетен: 125 Коментари: 0 Гласове: 10
 image
Lockheed Martin им предлага изгодно хартиени F-16.
Категория: Други
Прочетен: 120 Коментари: 0 Гласове: 5
 "Истината те прави свободен, но не задължително щастлив", автор  Leonleonovpom2

Препоръчвам тази статия. Философски елегантна и важна за живота на всекиго от нас, предизвикваща размисли. 

Отговорих импулсивно, всичко, което си мисля и което съм изживял и утвърдил като ценност в живота си, към което съм се стремял: с всеки акт, във всеки миг, дори често навреждайки си.

Като цяло съм един щастлив човек. 
Дори много щастлив. 
Но това не е било задължение на истината към мен, а на мен - към себе си. 

Ето какъв беше моят отговор:

"1. Съзнаеш ли веригите си, това няма да те направи свободен, нито пък щастлив. Но истината в този случай е ценност сама за себе си, за този, който може да я понесе.

2. Ако онези, които ти са сложили веригите те лъжат, че това са накити и вярваш в лъжата - това може да бъде някакво щастие (никога не бих го избрал), но не е щастието, което те прави свободен.

3. Ако сам решиш, че веригите ти са накити, защото онези, които са ти ги сложили са искали да се чувстваш наказан, но подобно наказание само те е направило горд, защото презираш тези нищожества и наказанието им, и всъщност понасяш с радост опитът им да бъдеш наказан, тогава това е истината - тези вериги са накит, сам си ги направил такива - това те прави щастлив, а дали те прави свободен...За кратки мигове - да. За тези кратки мигове си заслужава да устоиш на своята истина.

4. Самотата никога не ме е правила тъжен. Дала ми е много. Откровен приятел е и високо я ценя, макар избрах друго, когато му дойде момента.

5. Не винаги истината ме прави щастлив, но лъжата винаги ме прави нещастен. За това е презирам лъжците."

Цитирам дословно какво съм написал, без един ненужен въведителен ред:
 "Има много нюанси.", а сега съм добавил и номерация, за да мога да добавя по някоя дума за всеки един от пасажите. 

1. Преди седем години се събудих сред декор, който ме караше да се чувствам отвлечен от извънземни. Доста любопитно ми се струваше всичко, но емоционално съм отхвърлял истината: че никога повече няма да бъда същия, че вече съм инвалид, че тези нещица, които примигват около мен, сменят цифри и т.н. са на интензивно отделение в кардиохирургията, а не извънземни. 

В следващите месеци трябваше да се примиря с положението и да приема истината. Не знам, доколко успях, но без истината нямаше да оцелея.

Това, че я приех, съвсем не означава, че се примирих с нея. Напротив: всъщност, именно защото я приех, НЕ СЕ ПРИМИРИХ С НЕЯ. Не ме направи нито свободен, нито щастлив, но ми даде сили да се боря с нея. 

Озъбих се и й казах:
 ВЪПРЕКИ СЛАБОТО СИ СЪРЦЕ. Ще се опитам да публикувам две снимки, ако ги открия. Как съм изглеждал преди да се случи сакатлъка и как изглеждам сега. Ако не бях приел истината, нямаше да я победя!


image image

Първата снимка е преди 7-8 години, втората от вчерашната ми велоразходка. На първата тежа 50 кг. на втората съм 80, макар с 4 стента, след 3 инфаркта съм около 2 пъти по-силен физически. Е, бомбата със закъснител си я имам в гърдите и не трябва да забравям за нея, защото това би означавало да забравя истината, която не беше никак приятна, но пък ми даде шансове да победя себе си, и да разбия голяма част от ограниченията й. 

2. Наскоро четох "Магелан" на Стефан Цвайг и си припомних един пополярен исторически факт, за който отдавна бях забравил. Малко преди да премине през протока, който сега е популярен с негово име "Магеланов проток", Магелан и моряците му попадат на миролюбиви гиганти, които заради огромните стъпала, наричат патагонци. Магелан е имал задължение към испанската корона, да достави уникални екземпляри от непознати животински видове и раси. Патагонците обаче са били "два пъти" по големи от испанците. Поне така ги описват. Нямало е как да надделеят физически и да ги опазят живи. Затова ги засипали с дарове, като ги убедили, че ще им закачат едни по-особени и скъпи накити на краката. Патагонците се съгласили. Това били вериги, с които ги оковали и пленили. 

Синдромът на наивния патагонец (щях да напиша македонец) си го имаме и ние. Много от боклуците, които получаваме уж като накити са веригите ни. И не говоря само за материални боклуци, а по-скоро за морални и духовни. 

Пример:
 турското робство не било робство, а...нещо друго. Веригите били накит. 

Не съзнаеш ли истината, ще живееш ухилен до уши, докато те превозват (по-скоро) извозват някъде. Осъзнаеш ли я:
 това няма да те направи щастлив, но истината в случая е ценност сама за себе си. 

3. Бунтовен си. Като герой на Достоевски. Бередяев споменава, че "човекът при Достоевски, започва оттам, откъдето заявява бунтовното си чувство за свобода", за това може и да изчезнеш като Гео Милев, но да предположим, че ти се размине само да бъдеш окован. Пратен в лагер, затвор или притиснат отвсякъде; да не ти се даде възможност да си вземеш дъх...В този момент, ако ревнеш, защото с теб се е постъпило несправедливо, ако приемеш истината, че са превърнали животът ти в ад. Е, тогава си победен! Наказанието на злодеите в случая е награда.  

Ако сам решиш, че веригите ти са накити, това може поне в началото да не е истина, но тогава сам създаваш истина. 

4. Винаги съм бил щастлив, това съм го казвал и когато публикувах по един разказ всеки ден. Защото си създавах вселени, защото самототата ми помагаше да създавам светове. Ако истината те направи самотен, споделяш самотата си с нея - истината. Някой ден ще има с кого да споделиш тази своя самота.

5. Мразя лъжците. Факт. Защото те отнемат единствения шанс да победиш и да промениш. 


Отново: БЛАГОДАРНОСТИ за 
Leonleonovpom2

Категория: Изкуство
Прочетен: 171 Коментари: 0 Гласове: 12
Последна промяна: 14.04 17:25
 image

Ако оцелеем като вид и като разум, няма как – ще имаме колонии по астероидите, Луна ще е урбанизирана, Марс – навярно ще е тераформиран; най-вероятно ще бъдат тераформирани и някои от спътниците на Юпитер, дори Венера, а изследователски бази ще има и на Меркурий; в по-далечно бъдеще ще се разселим и извън Слънчевата система, а после ще има такова преселение на народите, каквото човечеството не помни.

Ще срещнем някога и братя по разум или ще се сблъскаме с по-сериозно предизвикателство, по-напреднал технологично вид, който ще се опита да ни наложи своята цивилизация, но както и да завърши, днешната дата ще остане, ако не най-значимата, то сред най-значимите дати в човешката история, защото тя е началото на всеки земен успех в космоса.

Да, изследванията са започнали по-рано.

Да, ако не бяха онези мъченици, които измряха гладни в лагерите на Вернер Фон Браун, човечеството доста по-късно щеше да направи стъпките си в космоса, но от днешния ден една общочовешка мечта сияйно се усмихна.

Усмихна се като зората.

Усмихна се като научна фантастика.

Усмихна се като бъдеще.

С усмивката на Гагарин.

В нашето поколение не е имало момче, което да не е мечтало да лети в космоса; навярно така е било и из цял свят. Единици на стотици милиони постигнаха тази си мечта, но следвайки я, достигнаха по-късно открити, не по-малко силни мечтания.

Следвайки пътя към космоса човечеството направи по-свеж дома си – земята.

И ако някой ден се посвети предимно в завоюването на дълбините му, животът ни ще бъде далеч, далеч по-добър.

Честит празник, човечество.

Категория: Изкуство
Прочетен: 338 Коментари: 0 Гласове: 13
 Утре стават две години от премиерата, а "Кратка пиеса за любов" още е на сцената.
 
 Имах шансът да работя с големия Ованес Торосян, а пиесата да бъде една от четирите в международната селекция за драматургичен текст Еurodram 2021.
Категория: Изкуство
Прочетен: 650 Коментари: 0 Гласове: 9
Последна промяна: 11.04 12:38
 Само факти. Безсъмнени факти.

 45 години от полета на първия български космонавт.

Само 18 години по-рано човек за първи път лети в космоса.
От началото на Народната власт са минали 35 години (без няколко месеца).

image

9 години след полета на първия, имаме втори български летец-космонавт.

image

Оттогава до днес, вече 36 години (без няколко месеца), България е окована в "люлката на човечеството".

От края на Народната власт са минали 35 години (без няколко месеца), но този път няма никакъв изглед за нов космически полет.
Категория: Изкуство
Прочетен: 134 Коментари: 0 Гласове: 11
 Най-некадърният министерски кабинет е вече история. 
 Политическата реалност с нещо ми напомня безумна, изключително слаба уок-пародия на "Антигона".

 Приликата е в това, че и в древногръцката трагедия имаше договорено ротационно управление между Полоник и Етеокъл (деца от кръвосмесителен брак), но когато дойде ред на Етеокъл да управлява - нещо не се получи и претендентите за властта се хванаха за гушите и се избиха...

 А късмет, де!

 Много ще ми е кеф да видя Бойко и Кирчо с късите мечове...

 Реплика:...казват се, махайра, бе, невежо. 

 Добре, де: махайра...И да се накълцат като Полиник и Етеокъл. 

 
Категория: Изкуство
Прочетен: 111 Коментари: 0 Гласове: 9
 Филмът е по действителни събития. Започва с официално потвърдени от ООН факти. Заслужава си да се изгледа...Оказва се, че не може да се гледа в blog.bg, но пък е достатъчно да се изпише заглавието в тубата и излиза.  
Категория: Изкуство
Прочетен: 214 Коментари: 0 Гласове: 3
Последна промяна: 07.04 22:27
  Чета си "Магелан" на Стефан Цвайг и си припомних една забравена много поучителна история.

  Моряците на Магелан попадат на величествени, но и много миролюбиви туземци, които заради големите им стъпала, наричат патагонци.

  Магелан е имал задължението да заведе в Испания подобни "експонати": представители на непознати раси, досущ както и непознати животински видове.

  Задачата на мореплавателите в случая изглеждала изключително трудна, защото описват патагонците два пъти по-големи от себе си. Нямало е как да надделеят физически.

  Какво правят тогава?

  Започват да им раздават дарове. Пълнят ръцете им, окачват на шиите им, поставят на челата им, накрая им предлагат да им сложат ЕДИН ПО-ОСОБЕН НАКИТ: На краката.

  Точно така: накитът е бил вериги, с които са ги оковали!

  Великаните се опомнили малко късно и новия "подарък" им струвал свободата. Та, тъй, драги ми европейци!
Категория: Изкуство
Прочетен: 288 Коментари: 0 Гласове: 8
Последна промяна: 06.04 22:00
 Някой сеща ли се, ако срещнат на бойното поле армия от евроатлантически мимовци. 
Категория: Изкуство
Прочетен: 185 Коментари: 0 Гласове: 5
 Всичките, които анонимно ругаят "копейките" днес, преди 89 анонимно пишеха доноси срещу "враговете на социализма".
Категория: Изкуство
Прочетен: 389 Коментари: 0 Гласове: 12
Последна промяна: 31.03 11:12
2 3 4 5  >  >>
Търсене

За този блог
Автор: cefules
Категория: Изкуство
Прочетен: 494196
Постинги: 234
Коментари: 596
Гласове: 7857
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930